Efter att ha lagat det här gratängen en gång är den redan en favorit här hemma. Kanske givet egentligen, för vad kan väl bli fel om man sammanför lax, spenat och parmesanost?

Receptet kommer från ett inlägg på Facebook-gruppen LCHF – Tips, pepp och recept.

Jag använde tinad lax. Förläng gräddtiden med ca 10-15 minuter om laxen är fryst.

Gratängen serverades med blomkålsmos och ris, men passar säkert bra att ätas utan tillbehör också.

Laxgratäng med spenat och parmesan

200 g färsk spenat
500 g lax i portionsbitar
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
1-2 tsk sambal oelek
1-2 tsk senap
1 fiskbuljongtärning
50 g riven parmesanost

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg spenaten i en ugnsfast form, och lägg laxbitarna ovanpå spenaten.

3. Blanda creme fraiche, grädde, sambal oelek, senap och buljongtärningen i en kastrull. Värm upp blandningen så löser sig buljongen bättre.

4. Häll såsen över fisken, och toppa med riven parmesanost.

5. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.

Gluten/laktos
Kontrollera innehållet i buljongtärningen vid glutenintolerans. Använd laktosfri créme fraiche och laktosfri grädde vid laktosintolerans, eller ersätt de med ett mjölkfritt alternativ som till exempel kokosmjölk.

IMG_5912.JPG