Bland det bästa med sommaren är att kunna laga, baka, sylta och safta av det som naturen ger. I våras planterade jag rabarber i trädgården och trots mina långt ifrån gröna fingrar har de faktiskt överlevt. Tack till Terese som lät mig ta några av hennes plantor.

Inspirationen till den här rabarberkakan hittade jag hos Julias pyssligheter. Jag ökade på receptet för att kunna göra den i långpanna, samt tillsatte vaniljsocker och kanel. Kakan blev saftigt god och fick en härlig smak av mandelmassan på toppen. Jag älskar syrligheten från rabarbern ihop med sötman i kakan.

Rabarberkaka med mandelmassa

200 g smör
4 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Ca 6 stjälkar rabarber
150 g mandelmassa
1-2 msk kanel

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan socker, ägg, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeter.

4. Skala rabarbern och skär dem i små bitar. Häll bitarna jämt över smeten.

5. Riv mandelmassan och strö över smeten. Pudra över kanel.

6. Grädda ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i bitar.

20140624-210554-75954818.jpg

20140624-210553-75953395.jpg