Här om dagen var äldsta dottern sjuk, och självklart skulle sjuklingen få välja lunch. Döm om min förvåning när svaret blev raggmunk! Det har vi aldrig ätit här hemma, men jag är alltid pigg på att prova nya grejer. Raggmunken blev väldigt god, men det tog mig en liten stund att komma på hur den skulle stekas för att potatisen inte skulle förbli rå. Knepet var att göra raggmunkarna tunna, och att steka dem på ganska låg värme.

Servera gärna raggmunken med lingonsylt samt bacon eller stekt fläsk.

Gluten/laktos
Raggmunkarna innehåller gluten. Använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett vid laktosintolerans.

Receptet är för 2 personer.

Raggmunk

4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
Ca 5 potatisar
Matfett till stekningen

1. Häll mjölk och mjöl i en bunke. Vispa till en slät smet.

2. Tillsätt ägg och salt. Vispa.

3. Skala potatisarna och riv dem grovt på ett rivjärn. Riv så att potatisen kommer direkt ner i bunken. Då blir den inte missfärgad. Blanda ner potatisen i smeten.

4. Fräs upp matfettet i en stekpanna och häll i smet. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Platta ut smeten i pannan så att raggmunken blir tunn. Stek raggmunken en liten stund på varje sida.

20140123-212454.jpg