Förra helgen fyllde äldsta filuren 10 år, och det firades med både pompa och ståt. Och tårta, såklart! Det här året bjöds det på en kolakladdkaka som garnerades med grädde och strössel.

Tårtan blev härligt seg av sirapen, men nästa gång kommer jag hälla i mer kakao för att göra den mindre söt. Jag överväger också att inte vispa ägg och socker pösigt då jag är osäker på effekten av det i en kladdkaka.

Receptet hittade jag på Kladdig kladdkaka.

Kolakladdkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull. Ta lite av det smälta smöret och smörj en rund form med löstagbar botten. Bröa formen med lite vetemjöl, kokos, ströbröd eller liknande.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

4. Häll ner det smälta smöret, sirapen, vetemjölet, kakaon, vaniljsockret och saltet i bunken och blanda försiktigt.

5. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter.

6. Låt kakan svalna innan den serveras.

20131219-092020.jpg

Advertisements