Mjuk pepparkaka tillhör inte bara mina favoriter när det gäller julkakor, utan är en stor favorit när det gäller godsaker över huvud taget. Tycker att den mjuka pepparkakan, i likhet med kladdkakan och kanelbullen, borde få sig en alldeles egen dag. Kanske 14/12 skulle passa som den mjuka pepparkakans dag? Det är dessutom min och älsklingens förlovningsdag. (Platsen var Trollhättan och året 2002.)

Den här mjuka pepparkakan gjordes extra fin genom att garneras med kokostosca. Kakan blev väldigt god, även om kokostosca nog kommer ännu mer till sin rätt på en mindre kryddad kaka. Det är praktiskt att göra iordning kokostoscan när kakan står i ugnen.

Istället för kardemumma, kanel, ingefära och nejlika går det bra att tillsätta 2,5 msk pepparkakskrydda.

Receptet på den mjuka pepparkakan kommer från Nya Annas mat, och kokostoscan från recepten.se.

Mjuk pepparkaka med kokostosca

Mjuk pepparkaka
2 ägg
2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
1 msk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk nejlika

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Häll ner blandningen i bunken.

4. Tillsätt övriga ingredienser och vänd ner dem i smeten.

5. Häll smeten i formen .

6. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

Kokostosca

100 g kokosflingor
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
0,75 dl grädde
40 g smör eller margarin.

1. Häll alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sedan blandningen sjuda i ca 5 minuter. Rör om då och då.

2. Bred kokostosca på den nygräddade kakan, och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

20131214-190842.jpg