Jag älskar julen och de goda bakverk som hör till. Ni kam ju tänka er hur glad jag blev när en kompis överraskade genom att messa receptet på en julig (och ljuvlig) limpa. När limporna var färdigbakade tog jag mig ett litet smakprov, och kände direkt att det här kan bli en klassiker i mitt hem.

Brödet blev gott, saftigt och fick en härligt julig smak av kryddorna och russinen. Dessutom är det väldigt enkelt att baka!

Det här receptet kan varieras på flera sätt, och det är inte så noga att du har precis allt hemma. Jag hade t ex bara 8 dl filmjölk, och fick späda ut den med 2 dl mjölk. Om du inte har rågsikt hemma går det säkert minst lika bra med grahamsmjöl eller något liknande som finns i ditt skafferi. I min kryddhylla fanns det ingen pepparkakskrydda, så jag blandade helt enkelt ihop kanel, kardemumma, ingefära och nejlika till en sammanlagt mängd av 1 matsked. Jag gjorde ingen noggrann mätning av proportionerna på kryddorna, men för de som vill göra det rekommenderar jag receptet på pepparkakskrydda från Matildas kafferep.

Receptet räcker till två ljuvligt juliga limpor.

Juliga limpor

1 liter filmjölk
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
4 dl rågsikt
0,5 dl ljus sirap
1 msk bikarbonat
1 msk pepparkakskrydda
1,5 tsk salt
2 dl russin

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser i en stor bunke.

3. Lägg bakplåtspapper i två avlånga formar, och häll i degen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i 1,5 timme.

5. Ta bröden ur formarna och låt svalna på galler.

20131211-134738.jpg