Ibland blir jag väldigt sugen på att baka, men så möts jag av ett urplockat kylskåp och ett skralt skafferi. Naturligtvis ska jag inte låta mig ledslås av det, utan se det hela som en kreativ utmaning.

Här om dagen resulterade mitt baksug och avsaknad av diverse vanliga ingredienser i ett gott “man tager vad man haver-bröd”. Brödet är dessutom extremt lättsamt att baka eftersom det varken ska jäsa eller formas.

Idén till receptet fick jag från Underbara Clara. Det är tänkt att vara filmjölk i brödet, men då filen lyste med sin frånvaro i mitt kylskåp fick det bli en blandning av mjölk och créme fraîche. Jag tog 1 dl créme fraîche och 3 dl mjölk, men det det här är inte ett bröd som är kinkigt med proportioner. Jag tycker det är gott med linfrö i bröd, men om du inte är lika förtjust är det bara att hoppa över dem.

Man tager vad man haver-bröd

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk (eller créme fraîche och mjölk)
1 msk honung

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, linfrö, bikarbonat och salt i en bunke.

3. Tillsätt filmjölk och honung. Rör ihop till en kladdig deg.

4. Lägg bakplåtspapper i em. avlång form, eller smörj formen med lite olja. Häll i degen.

5. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.

6. Tag ut brödet från formen och låt det svalna på galler.

20131120-091636.jpg