Välkomna till slutspurten på min Tunisiska månad. Idag bjuds det på en het kycklinggryta.

Vad är tunisisk kycklinggryta?
Heta kycklinggrytor är en vanlig maträtt i det tunisiska köket, och det finns många olika varianter på recept.

Hur var den att laga?
Kycklinggrytan var enkel att laga, och det luktade riktigt gott i köket.

Var hittade jag receptet?
Receptet kommer från Ett steg i taget. Jag använde kycklingfilé istället för hel kyckling. Jag hade ingen sambal oelek hemma, så det fick bli cayennepeppar istället. Jag var inte modig nog att använda en hel vitlök, utan nöjde mig med 3 klyftor.

Hur smakade det?
Jag var lite fundersam till mina barn skulle förhålla sig till kikärtor, men det inga som helst bekymmer. Grytan var väldigt god, men lite i hetaste laget för mig. Nästa gång minskar jag på mängden cayennepeppar.

Kändes det tunisiskt att laga och äta kycklinggrytan?
Jag förknippar kikärtor med tunisisk mat, så svaret får bli JA, även om jag inte har så mycket tunisiskt att relatera till.

Tunisisk kycklinggryta

1 kg kycklingfilé
Ca 1 msk matolja
3 klyftor vitlök
200 g tomatpuré
1-2 förpackningar kikärtor med spad
1 tsk cayennepeppar
4-6 potatisar
Vatten

Till serveringen: Skivad banan och jordnötter.

1. Dela kycklingfiléerna i bitar.

2. Häll oljan i en rejäl kastrull och bryn kycklingbitarna.

3. Skala och grovhackade vitlöksklyftorna. Häll de i kastrullen och tillsätt sedan tomatpurén, kikärtorna (inklusive spadet) och cayennepeppar.

4. Skala potatisen och dela i rejäla klyftor. Lägg potatisklyftorna i kastrullen och tillsätt vatten 2-3 dl vatten. Låt puttra ca 1 timme. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Jag serverade kycklinggrytan med ris, med det går säkert utmärkt med såväl cous cous som pasta.

20131029-221900.jpg