Månadens tema hos Söta saker är kalas, och för mig är nybakat bullar bland det kalasigaste som finns. Istället för att baka kanelbullar testade jag att smaksätta degen med hallonsylt, och fyllningen med vanilj. Bullarna garnerades med en klick hallonsylt, vilket förde sonens tankar till blod, och gjorde bullätandet till ett spontant Halloween-fika.

Hallonbullar

Degen:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst
1,5 dl hallonsylt
Ca 7 dl vetemjöl

Fyllningen:
50 g smör
1/2 dl socker
1msk vaniljsocker

Garnering:
Ca 0,5 dl hallonsylt

1. Börja med degen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.

2. Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av degspadet och blanda tills jästen löst sig. Häll sedan i resten av degspadet.

3. Tillsätt hallonsylt och sedan mjöl. Arbeta degen ordentligt i bunken. Låt jäsa under handduk ca 45 minuter.

4. Förbered fyllningen när degen jäser. Tag först fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Blanda med socker och vaniljsocker så att det blir en smidig smet.

5. Lägg degen på ett lätt mjölat underlag. Kavla degen tunt till en kvadrat med ena långsidan nedåt. Bred ut fyllningen på nedre halvan av degen. Vik degen dubbel genom att lägga halvan utan fyllning över halvan med fyllning.

6. Skär degen i ca 1,5 cm breda remsor. Skär från långsida till långsida.

7. Forma remsorna och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Bred på lite hallonsylt på varje bulle.

10. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Gluten/laktos
Bullarna innehåller gluten. Använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk vid laktosintolerans.

20131023-220943.jpg

Advertisements