Jag älskar kanelbullar året om, och ville givetvis uppmärksamma de goda bullarna på deras alldeles egna dag. Gårdagens firande bestod av att baka en plåt av bullar som serverades istället för mellanmål. Mer om kanelbullens dag kan du läsa här. Min man tillägger att 4 oktober tidigare var “nej till löntagarfonds-dagen”.

Det är ju väldigt trevligt att både baka och äta kanelbullar, men ibland känns det lite väl omständigt och tidskrävande. Då är det helt perfekt att bara baka en enda plåt med bullar! Lika underbart gott, men mindre krävande. Vill du ha fler bullar tar du bara och dubblar eller fyrdubblar satsen.

En plåt kanelbullar

Degen:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
Ca 6 -7 dl vetemjöl

Fyllningen:
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 msk kanel
1/2 msk kardemumma

Pensling/garnering
1 ägg
Pärlsocker

1. Börja med degen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.

2. Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av degspadet och blanda tills jästen löst sig. Häll sedan i resten av degspadet.

3. Tillsätt vaniljsocker, socker och slutligen mjöl. Arbeta degen ordentligt i bunken. Låt jäsa under handduk ca 45 minuter.

4. Förbered fyllningen när degen jäser. Tag först fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Blanda med socker, kanel och kardemumma så det blir en smidig smet.

5. Lägg degen på ett lätt mjölat underlag. Kavla degen tunt till en kvadrat med ena långsidan nedåt. Bred ut fyllningen på nedre halvan av degen. Vik degen dubbel genom att lägga halvan utan fyllning över halvan med fyllning.

6. Skär degen i ca 1,5 cm breda remsor. Skär från långsida till långsida.

7. Forma remsorna och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Pensla bullarna med ett uppvispa ägg. Strö sedan på pärlsocker.

10. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Gluten/laktos
Bullarna innehåller gluten. Använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk vid laktosintolerans.

20131005-161947.jpg