Fläskkarré är ett relativt billigt kött som kan lagas till på flera sätt. Vår fredagsmiddag bestod av en hel bit fläskkarré som marinerades och sedan stektes långsamt i ugnen. Om du har tid kan köttet läggas i marinad några timmar innan det ska tillagas, annars kör du snabbvarianten och penslar på marinaden när köttet ska in i ugnen.

Köttet blev alldeles otroligt mört, och uppskattades av hela familjen.

Receptet hittade jag hos Lindas smultron, och jag har bara modifierat det lite efter egen smak, samt tillgången på ingredienser i mitt kök.

Servera rätten med ris, potatis eller potatisgratäng. Eller som Linda föreslår: råstekt potatis.

Gör gärna en skysås för att ta tillvara på den smakrika skyn.

Tyvärr glömde jag att fotografera maträtten, så vill du se den så får du laga den själv!

Hel fläskkarré i ugn

Ca 1 kg fläskkarré

1/2 dl olja
1 msk soja
1 msk sirap eller honung
1 tsk balsamvinäger
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipeppar
1 msk flingsalt
1 tsk ingefära

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Putsa karrén och skär några snitt i den med en kniv. Lägg karrén i en ugnsfast form.

4. Blanda ihop övriga ingredienser till en marinad. Pensla köttet runt om med marinaden.

5. Stek köttet längst ner i ugnen ca 1 1/2 timme. Ta ut köttet ungefär en gång i halvtimmen och pensla på med marinaden som åkt ner i formen.

6. Efter gräddningen kan köttet gärna få stå till sig ca 20 minuter innan det skärs upp i skivor och serveras.

Om köttet inte ser riktigt färdigt ut när du skurit upp det, sätt ugnen på 225 grader och grädda köttskivorna några minuter i mitten av ugnen.

Gluten/laktos
Receptet är fritt från gluten och laktos. Var observant på vilka produkter du använder för att göra såsen, om intolerans föreligger.

Advertisements