Jag fortsätter njuta av höstens äpplen. Den här gången blev det en sockerkaka som lyftes med äppelklyftor och kanel. Idén fick jag från Söta saker, men jag använde mitt vanliga sockerkaksrecept från Nya Annas kokbok.

Kakan tar knappt någon längre tid än en vanlig sockerkaka, och blir väldigt god. Dessutom ger den en lite rolig upp-och-ner-känsla.

Servera kakan som den är, eller med en klick vaniljsås alternativt en bit glass.

Sockerkaka med äpple och kanel

50 g smör eller margarin
Eventuellt lite kokos
1 dl mjölk eller vatten
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1-3 äpplen (beroende på storlek)
Ca 1 msk kanel

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smärt smöret i en kastrull. Använd lite av det smälta smöret för att smörja en form med löstagbar botten. Bröa med exempelvis kokos eller vetemjöl.

3. Häll ägg och socker i en bunke. Vispa tills det blir vitt och pösigt.

4. Häll mjölken/vattnet i kastrullen och låt koka upp tillsammans med smöret. Häll den varma vätskan i bunken.

5. Rör ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten.

6. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Häll kanel i botten på kakformen, och lägg i äppelklyftorna. Häll sedan i smeten över äppelbitarna.

7. Grädda i 30-40 minuter.

8. Låt kakan svalna, och vänd upp den på ett fat.

Gluten/laktos
Kakan innehåller gluten. Använd laktosfritt matfett istället för smör, samt byt ut mjölken mot ett laktosfritt alternativ eller vatten vid laktosintolerans.

20130915-161951.jpg