Igår hade jag den stora glädjen att få plocka äpplen hos en givmild arbetskompis. Det blev två rejäla kassar frukt som följde med mig hem. Önskar jag kunde dela mig mig av doften, men tekniken är inte riktigt där än. Jag kunde naturligtvis inte vänta med att laga något av äpplena, utan plockade raskt fram 10 stycken som förvandlades till kräm och blev en härlig kvällsmat.

I en av Astrid Lindgrens böcker om Madicken berättar lillasyster Lisabet att hon tycker om “krusbärskräm, och kräm och annan kräm”. Med “kräm” menar hon just äppelkräm, och jag är alltid svag för litterära referenser.

Receptet kommer från Matmammans blogg. Eftersom jag inte hade någon kanelstång hemma tog jag malen kanel istället, men resultatet blir ändå bäst om kanelstång används. Nästa gång jag kokar äppelkräm ska jag testa att ha i lite pressad citron för att öka på syran.

Receptet ger ca 8 portioner.

Äppelkräm

1 kg äpplen (8-10 stycken)
1 liter vatten
3 dl socker
1 kanelstång
4 msk potatismjöl

1. Skala, klyfta och kärna ur äpplena.

2. Koka upp vatten, socker och kanelstång i en kastrull. Tillsätt äppelbitarna.

3. Låt koka till äpplena blivit mjuka.

4. Mosa äppelbitarna med exempelvis en potatisstöt, eller låt bitarna vara som de är. (Det beror på hur du vill ha krämen.)

5. Häll potatismjölet i en skål och röt ut med lite vatten. Tag kastrullen från plattan och häll i potatismjölet under omrörning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen koka upp.

6. Låt krämen svalna. Servera med mjölk, gräddmjölk eller något annat gott.

Gluten/laktos
Krämen är fri från gluten och laktos. Välj laktosfria mejeriprodukter till serveringen vid laktosintolerans.

20130911-074111.jpg

20130911-074142.jpg