Skolstarten är snart här, och sommaren lider mot sitt slut. Då passar det bra att veckans uppgift i Lyrans tematrio är att berätta om tre bra böcker som blivit lästa i sommar.

Utrensning, S. Oksanen
Boken handlar om två kvinnor, en gammal och en ung, som möts i Estland efter Sovjetunionens fall. Men deras möte är inte en slump. I själva verket hänger deras komplicerade historia ihop mycket mer än vad en av dem först tror. Boken är spännande, poetisk och skrämmande. Extra plus för det feministiska perspektivet.

Cirkeln, M Strandberg och S. Bergmark Elfgren
Sex tjejer i bruksorten Engelsfors visar sig vara utvalda att kämpa mot världens hotande undergång. Det är fascinerande personporträtt och maximal spänning. Jag trodde inte att fantasty var något för mig, men där hade jag fel.

Mörka platser, G. Flynn
Libby Day, en trasig själ, har jobbat hårt på att fly undan sitt förflutna. Som sjuåring undkom hon med nöd och näppe när hennes egen bror brutalt mördade deras mamma och systrar. Eller, var det egentligen så? Mörka platser är en deckare som fokuserar på karaktärerna och deras inbördes relationer.

Vad har du läst i sommar?