Receptet på det här härliga brödet hittade jag hos En smak av Karin, och det blev alldeles otroligt gott. Brödet blir väldigt luftigt, och skorpan så där gott knaprig. Av de bröd jag bakat är det detta som mest påminner om bageribakat bröd.

Italienskt landbröd

1 paket jäst
1 liter ljummet vatten
1/2 dl matolja eller olivolja
8 dl rågsikt
18-20 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en stor bunke och häll på saltet. Tillsätt det ljumma vattnet och rör till jästen löst sig.

2. Häll i olja och rågsikt.

3. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen i minst 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

5. Forma degen till två rejäla limpor, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under handduk ca 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Ta en kniv och gör några skåror i limporna. Pensla med vatten.

8. Grädda bröden i 30-40 minuter. Pensla gärna med vatten några gånger under tiden de gräddas.

Gluten/laktos
Brödet innehållet gluten, men är fritt från laktos.

9. Låt svalna på galler.

20130818-103738.jpg

Advertisements