Jag blev erbjuden att få plocka rabarber hos grannen, och på ett sådant erbjudande finns bara ett svar: JA! En del av rabarbern fick bli saft, och blev ett mycket uppskattat sällskap på badstranden. Mer läskande saft får man leta efter!

Det finns en mängd olika recept på rabarbersaft. Jag använde Leila Lindholms recept som går väldigt snabbt att laga.

Pst! Om du, liksom jag, saknar hushållsvåg, räkna med att en stor stjälk väger omkring 100g.

Rabarbersaft

1 kg rabarber (vikt utan blad)
1,5 liter vatten
4,5 dl strösocker
1 citron

1. Skär rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Häll i vattnet.

2. Låt koka ca 15 minuter utan omrörning. Om du rör i saften blir den lätt grumlig.

3. Sila genom en saftsil, eller genom en ren handduk som lagts i ett durkslag.

4. Koka upp den silade saften tillsammans med sockret och saften från en citron.

5. Lått svalna och häll på flaska.

20130817-192938.jpg
Rabarbersaft på jordgubbsduk.

Advertisements