Vad skulle du ta dig till om du, efter att ha sörjt din avlidne make i tre års tid plötsligt går fram och kysser en av de töntigaste killarna på jobbet?Nathalie – en delikat historia (Sekwa) av David Foenkinos ger dig svaret.

Nathalie bor i Paris och beskrivs som en mycket vacker, sval och naturlig kvinna. Hon är omtyckt på jobbet, både av sina chefer och medarbetare, men förstår inte själv sin storhet, utan förblir ödmjuk. (Bokens författare avslöjar i en intervju att karaktären Nathalie är en beskrivning av hans drömkvinna.)

När Nathalies älskade make dör tappar hon fotfästet, och det tar lång tid för henne att komma på fötter igen, och ännu längre tid att våga bli kär. Och kär, det blir hon till slut.

Mellan kapitlen om Nathalie och hennes väg igenom sorgen har författaren skrivit korta fotnötter som exempelvis handlar om svensk självmordsstatistik (där ger dock författaren en felaktig uppgift), vilka böcker Nathalie tycker om, och hur man lagar parmesanflarn.

Det jag saknar i boken är djup och finess. Jag skulle vilja lära känns karaktärerna bättre, och att intrigen var mer raffinerad än förutsägbar.

Nathalie – en delikat historia är en lättsam feelgoodbok som inte lämnar särskilt mycket efter sig, men ger nöje för stunden.

Åh ja, något som faktiskt är riktigt vackert är slutscenen i boken! Kanske gjorde jag någon lite nyfiken nu.

Andra som skrivit om boken:
Bokmania
Lyrans noblesser
Bokmoster

Boken kan beställas från Adlibris, Bokia. Själv lyssnade jag på ljudboksversionen hos Storytel.

20130814-204744.jpg