Veckans uppgift i Lyrans tematrio är att tipsa om tre historiska romaner. (För mig känns det som en betydligt lättare uppgift än förra veckans trio som handlade om seriealbum).

1. En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie
En helt fantastisk roman som utspelar sig under 1960-talet i Nigeria. Vi får följa en familj genom det fruktansvärda Biafrakriget. En halv gul sol bjuder på spännande intriger, ett bra språk och intressanta konflikter kring makt, ras, pengar och tradition.

2. Mississippi , Hillary Jordan
Boken utspelar sig i USA strax efter att andra världskriget tagit slut. Vi får följa sex personer, från två olika familjer. Den ena familjen är vit och äger gården som berättelsen kretsar kring, den andra familjen är svart och arrenderar jord som tillhör gården. De sex berättarna bär alla på sina trauman, rädslor och önskningar. Vi möter rasism, kvinnoförtryck och förbjuden kärlek. Författaren presenterar rasismens djupaste ondska på ett sätt så jag upplever ett rent fysiskt obehag.

3. Molnfri bombnatt, Vibeke Olsson
Boken utspelar sig dels i Tyskland under andra världskriget, och dels i Stockholm i början av 1990-talet. Vi möter Hedwig som växte upp i Tyskland under nazitiden, och som förälskar sig i en SS-man. Efter kriget kommer Hedwig till Sverige. Hon börjar ett nytt liv och lämnar det gamla bakom sig. Men när svenska nynazister börjar skrika “Sieg heil” på gatorna känner hon att hennes historia måste berättas. För det som hände får inte hända igen.

20130730-150008.jpg

Själv är jag stolt innehavare av ett signerat exemplar.