Jag kom tyvärr inte iväg och plockade jordgubbar i år (heller), men min äldsta filur tog sig en sväng till jordgubbslandet med grannfamiljen. Väl hemma igen visste hon precis vad det skulle bli av hennes bär: jordgubbspaj!

Pajen blev väldigt god, och kommer säkert att bakas fler gånger här hemma. Låt pajen svalna innan den serveras, den behöver “stå till sig” för att inte bli rinnig. Servera gärna med vaniljsås, vispgrädde eller glass.

Receptet hittade jag på Ica.se, och här publiceras en lite omformulerad version. Jag tror även att pajen skulle passa bra med blåbär eller hallon istället för jordgubbar.

Jordgubbspaj

Pajskal
150 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 dl socker

Fyllning
Ca 1 liter jordgubbar
1 dl grädde
1 ägg
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Pajskal. Skär smöret i bitar och lägg i en bunke. Låt det gärna bli rumsvarmt.

3. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och socker. Nyp ihop blandningen till en deg.

4. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).

5. Fyllning. Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Lägg dem på pajbottnen.

6. Häll grädde, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker i en bunke. Vispa ihop blandningen, och häll den sedan över jordgubbarna.

7. Grädda mitt i ugnen ca 35-45 minuter.

Gluten/laktos
Pajbottnen innehåller gluten. Vid laktosintolerans, använd laktosfritt smör och laktosfri grädde. Servera pajen med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.

20130727-173218.jpg