Den 14/7 var det Frankrikes nationaldag, och med anledning av det vill Lyran att vi listar 3 böcker med fransk anknytning.

1. Mandarinerna, av S. de Beauvoir.
Jag läste boken när jag var i 16-årsåldern, och den gjorde ett enormt intryck på mig. Jag fängslades av det stora persongalleriet och av mängden intriger, samt av språket. Beauvoir själv var noga med att påpeka att boken är en roman, och inte en biografi.

2. Madame Bovary, av G. Flaubert.
Det började med att vi såg filmatiseringen av boken på fransklektionerna, och sedan läste jag boken både en och två gånger. Jag blev alldeles fascinerad av huvudpersonen Emma. Jag tyckte så illa om hennes handlingar och jag skämdes å hennes vägnar. Samtidigt tyckte jag oändligt synd om Emma och, kanske ännu mer, om hennes man. Emma Bovary är en karaktär att både älska och avsky.

3. Smitning, av D. Dyens.
Gillar du, liksom jag, böcker som liksom vänder upp och ner på dig några gånger? Då kan jag verkligen rekommendera Dyens lilla roman Smitning. Här möte vi Anne som fått ett nervsammanbrott, och en psykiatriker som börjat skriva på en bok. Om en kvinna som heter Anne och har fått ett sammanbrott…

20130715-225206.jpg