Mirakel (Gilla Böcker) av Renate Nedregård är en norsk ungdomsbok om kändisskap, kärlek, vänskap och om att välja väg.

Boken handlar om Rakel. En från början helt vanlig 17-årig tjej som umgås med kompisar och sjunger i en kyrkokör. Rakel är troende kristen och vill lyssna in vad Gud vill med hennes liv.

Men så, närapå över en natt förändras Rakels tillvaro totalt. Hon blir uttagen till Idol, får skivkontrakt och en lysande karriär. Samtidigt byts vännerna ut mot stylister och andra ytliga bekantskaper. Rakel släpper sina kristna värderingar och lever utsvävande både när det gäller sex och droger.

I vartannat kapitel möter vi den 17 åriga Rakel som är på väg ut i livet. I de andra kapitlen är Rakel 21 år och en etablerad artist.

Livet som artist är långt ifrån problemfritt. Skvallerpressen är ständigt på jakt efter sensationer, och när de fått lite väl mycket att skriva om Rakel vill managern bättra på hennes image. Lösningen: en konsert med kyrkokören.

Jag tycker verkligen att bokens behandlar intressanta ämnen. Läsaren får se Rakel välja mellan sitt gamla liv och det nya. Vi får se henne njuta av kändisskapets framsida, och plågas av dess baksidor. Vi får däremot inte lära känna Rakel och de andra karaktärerna i boken, vilket jag tycker är synd. Jag hade velat veta mer om Rakel, hennes känslor och åsikter. Jag hade även velat ha ett annat slut på boken. Ett riktigt slut. Nu känns det bara som att författaren plötsligt fick slut på papper.

Sammanfattningsvis tycker jag att Mirakel är en lättläst ungdomsbok, som behandlar intressanta teman, men är väl ytlig.

Andra som har skrivit om boken:
Bokhora
Breakfast Book Club
Reading this World
Marias bokliv

20130708-230004.jpg