Mary blev spökpratare när hon var liten, det började tidigt och mamma och pappa kallade det narkolepsi för Mary hängde alltid med huvudet och verkade sova.

Gillar jag verkligen böcker om spöken och medier? I vanliga fall inte, men Kaninhjärta är inte en vanlig bok, utan en alldeles fantastisk roman som spänner hela vägen från kärlek till skräck. Och den innehåller dessutom fullt med referenser till Kents musik.

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist (Gilla Böcker) handlar om tvillingarna Mary och Anne som båda har speciella gåvor. Mary lånar ut sin kropp och sin röst till spöken, medan Anne förmedlar det som sägs.

Tvillingarna bor i Vallda, några mil från Göteborg, tillsammans med sin mamma. Pappan har nyligen lämnat familjen och flyttat ihop med en yngre kvinna. Mary och Anne har precis gått ut andra året på gymnasiet. Liksom många i den åldern söker de sig själva och sin identitet. Det finns både en vilja att vara annorlunda, unik, och samtidigt att bara smälta in i mängden. Systrarna har ett starkt behov av varandra, samtidigt som de behöver sin självständighet.

När systrarna åker för att hälsa på sin pappa i Göteborg påbörjas en resa som kommer att bli mycket mörk. De kommer i kontakt med en grupp andra människor som besitter mediala förmågor, och tillsammans med dem börjar de söka efter en försvunnen liten flicka.

Christin Ljungqvist använder sig av ett både vackert poetiskt, och effektivt språk. Jag sugs in i berättelsen och läser alldeles febrigt sida efter sida.

Kaninhjärta är en spännande och gripande bok full av känslor. Allra mest känner jag Annes desperation. Kloka Anne som förstår att systrarna oåterkalleligen har valt fel väg, men inte har förmåga att vända om, och som inte heller kan skydda sin syster. Läsaren förstår tidigt att det inte kommer sluta bra, och jag är lite tveksam till författarens val avslöja händelseförlopp. Å ena sidan kanske det förtar lite av spänningen, men å andra sidan passar det perfekt ihop med bokens tema kring vägval och dess konsekvenser.

Om jag tycker att du ska läsa Kaninhjärta? Svar: Ja!

Andra som har skrivit om boken:
Enligt O
Fabulerat
Tonårsboken
Schitzo-Cookie

Läs gärna författarens egna tankar kring boken på Books and Dreams.

Boken kan beställas från Adlibris, Bokia, Bokus.

20130703-225521.jpg