Ibland är jag lite rädd att det här med småkakor är på väg bort från fikaborden. Därför känns det extra roligt (och viktigt?) att lyfta fram klassikern bondkakor. Jag bakade en laddning förra veckan, och de blev mycket uppskattade. Min äldsta filur rankade bondkakorna som plats 3 över goda kakor jag bakat, vilket känns som en mycket bra betyg. (På andra plats kom farinkakor, och på första plats chocolate chip cookies.)

Receptet på kakorna kommer från recepten.se.

Bondkakor

200 g äkta smör
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
0,75 dl sötmandel
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten

1. Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumsvarmt.

2. Tillsätt socker och sirap.

3. Blanda till en jämn smet. Använd gärna en elvisp.

4. Hacka mandlarna grovt och häll dem i bunken. Häll även i vetemjölet.

5. Lös upp bikarbonaten i vattnet och häll i bunken.

6. Blanda med elvispen tills det bildas större “smulor”, och kläm sedan ihop smulorna till en deg med hjälp av händerna.

7. Tag upp degen ur bunken och rulla ut den till två längder, ca 4 cm i diameter.

8. Klä in längderna i plastfolie och lägg dem i kylen eller i frysen så att de får stelna. I frysen tar det ca 30 minuter, och i kylen omkring 2 timmar.

9. Sätt ugnen på 200 grader.

10. Tag ut degen ur kylen/frysen och skär den i skivor, ca 0,5 cm breda. Låt degen ligga en stund i rumstemperatur om den är för hård att skära.

11. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

12. Grädda kakorna i mitten av ugnen tills de fått en guldgul färg, ca 7 minuter.

13. Låt kakorna svalna på plåten.

20130702-223341.jpg

Jag lade några av kakorna i en fin burk och gav bort som en del i en bröllopspresent.

Advertisements