En stor skål med räkor passar perfekt som fredagsmys en sommarkväll på altanen.

Räkor
Räkna med 250-300g räkor per person. Djupfrysta räkor finns året om i större livsmedelsbutiker. Under sommaren kan färska räkor köpas på Västkusten och en del andra platser i Sverige.

Tillbehör
Servera gärna räkorna med ett ljust bröd, till exempel rostbröd eller baguette. Den som liksom jag är smått galen i vitlök kan gärna ta det på brödet. Recept på vitlökssmör hittar du här.

Det är väldigt gott att kunna doppa räkorna i något, exempelvis majonäs eller aioli.

Sist, men inte minst, vill i alla fall jag ha citronklyftor till räkorna.

Servering
Lägg räkorna (med skalet på) i en stor skål, och låt var och en ta för sig. Ställ fram några mindre skålar att lägga skalet i. Det blir lite kladdigt om händerna att skala räkor, så ordna gärna med tvätt- och torkmöjligheter. Ett alternativ är att lägga fram våtservetter, ett annat att ställa fram små skålar med vatten att doppa fingrarna i. Komplettera med hushållspapper eller vanliga servetter.

Gluten/laktos
Vid glutenintolerans: välj glutenfritt bröd.
Vid laktosintolerans: kontrollera innehållet i brödet, majonäsen och aiolin.

Advertisements