Liksom flera av de klassiska fredagsmysrätterna har hamburgare den fördelen att var och en enkelt kan göra sin egen variant.

Du väljer själv hur mycket av tillagningen du vill stå för själv. Steka upp djupfrysta hamburgare från butikens frysfack, eller tillaga själv. En del affärer säljer även färska burgare som bara är att steka upp i pannan eller lägga på grillen.

Hamburgaren
Det finns ett stort sortiment av djupfrysta hamburgare, och just nu är Angus hamburgare från Tulip min favorit eftersom den är köttig, saftig och smakrik.

Vill du göra egna hamburgare? Blanda nötfärs med lite salt, peppar och olja. Svårare än så behöver det inte vara.

Brödet
Även när det gäller brödet står valet mellan att baka själv och att köpa färdigt. Jag har inte bakat egna hamburgebröd någon gång, men hittade ett recept på Ica.se som ser bra ut. Bland de köpta bröden föredrar jag helt klart Frisco hamburgebröd som har betydligt mer smak än de andra bröden jag smakat.

Tillagning
Jag brukar oftast steka hamburgaren i en vanlig stekpanna med en klick smör eller en skvätt olja. Stek hamburgaren på medelstark värme i 5-6 minuter. Jag brukar vända hamburgaren efter ungefär halva tiden. Om du vill ha ostburgare blir det väldigt gott att lägga några skivor ost på hamburgaren i slutet av stektiden.

Bröden blir extra goda om steks en stund i stekpannan. Lägg bröden med “insidan” nedåt.

Tillbehör
Det finns otroligt mycket gott att stoppa in i en hamburgare! Själv föredrar jag ost, ketchup, sallad, tomat, gurka och dressing. Andra förslag är stekt bacon eller ägg, ananas, saltgurka, senap, lök, jalapeno, guacamole. Listan kan göras nästan hur lång som helst!

Hamburgaren kan serveras som en egen rätt, eller tillsammans med exempelvis pommes frites eller klyftpotatis.

20130610-173741.jpg