Jag har inte för vana att fira nationaldagen, men i år laddade jag upp och bakade en blågul kaka dagen till ära. I ärlighetens namn blev kakan snarare lila än blå, men gott smakade den i alla fall!

Det är egentligen en sockerkaka som smaksatts med blåbärssoppa. Kakan blir extra krämig av att grädde används istället för mjölk eller vatten. För att få blåbärssoppan lite tjockare än vanligt blandade jag 0,5 dl vatten med ca 1 dl blåbärssoppspulver.

Namnet anspelar på kampanjen “En svensk tiger” under tiden för andra världskriget.

Svensk Tiger-kaka

50 g smör
1 dl grädde
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl tjock blåbärssoppa

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Ta lite av det smälta smöret och smörj en form. Bröa med vetemjöl.

4. Häll grädden i kastrullen och låt koka upp.

5. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

6. Häll smörblandningen i bunken.

7. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner dem i smeten och blanda.

8. Häll smeten i formen.

9. Häll blåbärssoppan över smeten och dra fram och tillbaka med en gaffel.

10. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

20130606-162704.jpg

20130606-162746.jpg

20130606-165025.jpg

Advertisements