Porterstek är bland det bästa jag vet, och såväl maken som äldsta filuren har också med den “kokta steken” på sin lista över favoriträtter.

Steken tar omkring två timmar att laga, men det är den värd. Servera gärna med kokt potatis, svartvinbärsgelé och kokta grönsaker. För de som gillar öl kan det passa bra med en porter att dricka till maten, medan vi andra exempelvis dricker svartvinbärssaft eller vatten.

Receptet kommer från Anna Bergenströms bok Nya Annas mat, och jag har bara gjort några små ändringar i det.

Porterstek

Ca 1,5 kg benfritt nötkött, exempelvis fransyska
0,5 liter porter
0,5 dl svartvinbärssaft (outspädd)
1 dl soja
2 tsk timjan
6 enbär
1 tsk svartpeppar
3 köttbuljontärningar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök

5 msk vetemjöl
2 dl grädde

1. Häll porter, svartvinbärssaft, soja, timjan, enbär, svartpeppar och buljongtärningarna i en gryta som är stor nog att kunna rymma köttet.

2. Skala och klyfta den gula löken, och häll i kastrullen.

3. Tillsätt vitlöksklyftorna efter att de skalats.

4. Låt blandningen koka upp.

5. Lägg köttet i grytan och låt koka i ca 1,5 till 2 timmar. Vänd på steken några gånger under kokningen.

6. Prova om steken är färdig genom att känna med en sticka. Köttet ska vara mört när det är färdigt.

7. När köttet är färdigt tas kastrullen bort från den varma plattan, men vänta gärna omkring 20 minuter innan du tar upp steken.

8. Tag upp köttet och skär det i skivor. Lägg det gärna på ett fint fat.

9. Sila skyn genom ett durkslag eller en sil.

10. Spara 8 dl av skyn. Om det blev mindre mängd sky, späd med vatten.

11. Häll grädden i en skål eller bunke och vispa ner mjölet.

12. Häll skyn och gräddblandningen i en kastrull. Låt koka under omrörning i några minuter.

13. Håll såsen i en såssnipa eller i en liten tillbringare.

Vid laktosintollerans: kontrollera innehållet i buljongtärningarna. Använd laktosfri grädde.

20130601-224528.jpg

Advertisements