Varför väljer man en viss bok? Den frågan har troligen ett oändligt antal svar, även om några är vanligare än andra. Jag kanske har fått boken i present, blivit rekommenderad att läsa den, fastnat för titel, eller något helt annat. Jag är dock alldeles säker på att jag aldrig förr valt bok utifrån en önskan att bli inspirerad till att löpträna,

Martina Haag berättar i Heja, heja! (Piratförlaget) hur hon till en början orkar springa i 12 minuter, och efter 18 månaders träning faktiskt genomför ett helt maraton.

Haag har som vanligt en stor portion humor och självdistans i sitt berättande, men ger även enklare tips när det gäller löpträning. Som att verkligen satsa på bra skor och att gärna vara några stycken som springer tillsammans. Samt framför allt att träningen ska vara rolig.

Bokens kapitel håller lite ojämn kvalitet, och de kortare tenderar att vara svagast. Jag tycker bättre om när Haag ger sig tid att berätta lite mer, som i stycket om resan till Cap Verde och när hon, i det sista kapitlet springer ett maratonlopp. Det finns även scener där jag skrattat högt för mig själv, som när starten på loppet i Algarve fördröjs och startfållan invaderas av stavgångande pensionärer.

Om boken kommer få mig att börja springa? Ja, det återstår att se.

Andra som skrivit om boken:

Bokhora
Reflektioner Allteftersom

Boken kan beställas från Adlibris, Bokus, Cdon. Jag lyssnade på ljudboksversionen på Storytel.

20130529-102315.jpg