Jag är väldigt förtjust i soppa, och lagar det gärna. Det är dock inte alla mina soppor som uppskattas av de andra i Bakbokmat-familjen. Därför blev jag extra glad när den här morotssoppan gick åt som smör i solsken. Såväl yngst som äldst åt med god aptit. Morotssoppan är inte det minsta svår att göra, men tar drygt 1 timme att tillaga.

Jag hittade receptet på Charlottes matblogg. I originalteceptet ska det vara 2 barnmatsburkar med morotspuré i soppan, men jag gjorde egen puré istället.

Morotssoppan blev väldigt god, och kommer definitivt att lagas fler gånger. Då kommer jag nog vara frikostigare med kryddningen, samt servera soppan med en klick crème fraîche.

Morotssoppa

Ca 12-15 medelstora morötter
1-2 msk matolja
1/2 purjolök
2 msk smör
Vatten
2 buljongtärningar
2 msk oregano
1 msk körvel
3 dl grädde
Salt
Peppar

1. Skala morötterna.

2. Dela drygt hälften av morötterna i bitar. Lägg de andra morötterna åt sidan så länge.

3. Koka morotsbitarna till de blivit riktigt mjuka (10-15 minuter).

4. Puréa de kokta morötterna med hjälp av en mixer, stavmixer, matberedare eller liknande. Tillställ oljan.

5. Tvätta purjolöken och finhacka den.

6. Riv de råa morötterna.

7. Fräs de rivna morötterna och purjolöken i smör. Använd en stor kastrull.

8. Häll ca 12 dl vatten i kastrullen.

9. Tillsätt morotspurén, buljongtärningarna, körvel och oregano.

10. Låt småkoka under lock i minst tre kvart.

11. Tillsätt grädden.

12. Smaka av soppan med salt och peppar.

Vid glutenintollerans: kontrollera innehållet i buljongtärningarna.

Vid laktosintollerans: kontrollera innehållet i buljongtärningarna. Använd laktosfritt smör eller fräs grönsakerna i olja. Använd laktosfri grädde.

20130529-093715.jpg