Det har ätits mycket päron i Bakbokmat-familjen sista tiden, och det inspirerade mig till att göra en päronkaka som smaksattes med bittermandel. Kakan blev så god och saftig att man gärna tar sig en bit till.

Jag har utgått från en recept på Fyriskaka i Sju sorters kakor, men minskat mängden smör, bytt ut mjölken mot grädde, samt tillsatt bittermandelolja och bytt ut äpplena mot päron. Nästa gång jag gör kakan ska jag öka mängden päron.

Servera gärna kakan med grädde. Grädden kan exempelvis smaksättas med vaniljsocker eller punchextrakt.

Päronkaka med mandel

100 g smör
2 msk grädde
2 ägg 2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Knappt 1/2 tsk bittermandelolja

4-5 päron
1-2 msk farinsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala päronen och skär dem i bitar.

3. Smält smöret i en kastrull.

4. Tag fram en rund form med avtagbar botten och smörj den med lite av det smälta smöret. Bröa med vetemjöl. (Se söndagstips andra advent).

5. Blanda grädden med smöret i kastrullen.

6. Knäck äggen i en bunke.

7. Häll även sockret i bunken och vispa till vitt skum.

8. Häll ner smörblandningen i bunken.

9. Tillsätt mjöl, bakpulver och bittermandelolja. Blanda.

10. Häll smeten i formen och lägg på päronen.

11. Grädda i nedre delen an ugnen i 30-40 minuter.

12. Strö farinsocker över kakan efter gräddningen.

Vid laktosintolerans: använd smör och grädde utan laktos.

20130520-155134.jpg

20130520-155157.jpg

Advertisements