Efter att ha bakat både frallor och tekakor blev jag sugen på rejäla limpor med en god, knaprig skorpa på. För att ge brödet sötma och saftighet fick en gäng torkade aprikoser hoppa ner i degen. Receptet räcker till två limpor.

Limpor med solrosfrön och aprikoser

1 paket jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 dl linfrön
1 1/2 dl torkade aprikoser
4 dl rågsiktsmjöl
2 dl grahamsmjöl
Ca 7 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en stor bunke.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Blanda mjölken med smöret och värm till “fingervarmt” (37 grader).

4. Häll lite av degspadet i bunken och blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan resten av degspadet.

5. Häll salt, sirap och linfrön i bunken.

6. Finhacka aprikoserna och häll i dem också.

7. Tillsätt rågsikten och grahamsmjölet. Rör om ordentligt.

8. Tillsätt så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper bunken.

8. Låt jäsa under handduk ca 40 minuter.

9. Ta upp degen ur bunken och knåda den. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig.

10. Dela degen i två delar, och forma delarna till limpor. Limporna kan exempelvis göras lika långa som plåtens långsida.

11. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.

12. Sätt ugnen på 200 grader.

13. Låt limporna jäsa under handduk i ungefär en halvtimme.

14. Pensla limporna med ett uppvispat ägg, och strö över solrosfrön.

15. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

16. Låt limporna svalna på galler. Låt de ligga utan att täckas av en handduk om du vill ha skorpan extra knaprig.

Vid laktosintolerans: använd laktosfritt smör. Använd laktosfri mjölk eller vatten som vätska i degen.

20130423-193828.jpg

Advertisements