För mig är färgen röd intimt förknippat med jordgubbar, så när månadens utmaning hos Söta saker handlade om att laga något rött gick mina tankar omedelbart till det röda bäret.

Jag gjorde en jordgubbssylt som är precis lika enkel som den är god. Sylten fick sedan sällskapa med en hemgjord mannagrynspudding.

Mannagrynspuddingen räcke till ca 4 portioner. Istället för vaniljsocker kan den exempelvis smaksättas med russin eller bittermandel.

Mannagrynspudding

8 dl mjölk
1 1/4 dl mannagryn
1/2 tsk salt
2 ägg
1-2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka upp mjölken i en kastrull.

3. Tillsätt salt och mannagryn under omrörning.

4. Låt gröten koka på låg värme under omrörning tills den fått önskad konsistens.

5. Tag bort kastrullen från plattan och tillsätt övriga ingredienser.

6. Smörj en ugnsfast form med olja eller smör och häll i blandningen.

7. Grädda puddingen strax nedan mitten på ugnen i ca 30 minuter.

8. Låt gärna mannagrynspuddingen stå till sig en stund (ca 20-40 minuter) innan den serveras.

Jordgubbssylt

Ca 250 g jordgubbar
1/2 dl socker

1. Häll bären i en kastrull och tillsätt sockret.

2. Låt koka under omrörning tills sylten fått önskad konsistens.

3. Låt sylten svalna och häll på burk.

20130419-103319.jpg

20130419-103344.jpg