Här om veckan blev jag sugen både på något lite grövre bröd, och på tekakor. Vad kunde väl passa bättre då än att uppfinna grova tekakor!

När tekakorna skulle serveras hade jag dessutom turen att kunna bjuda på hemkokt körsbärsmarmelad av bär från det egna trädet.

Grova tekakor

3 dl fiberhavregryn
5 dl vatten
1 paket jäst
50 g smör
1 tsk salt
2 msk mörk sirap
1 tsk hjorthornssalt
1/2 dl linfrön
ca 9 dl vetemjöl

1. Häll havregrynen i en bunke.

2. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen.

3. Tillsätt smöret och rör om tills det smält.

4. Smula ner jästen när blandningen blivit fingervarm.

5. Tillsätt salt, sirap, linfrö och hjorthornssalt. Blanda.

6. Tillsätt så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper bunken.

7. Låt degen jäsa under handduk i ca 40 minuter.

8. Ta upp degen ur bunken och knåda den. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig.

9. Dela degen i två delar och rulla dem till långa korvar.

10. Dela korvarna i bitar, och rulla bitarna till bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.

11. Låt tekakorna jäsa under handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

12. Nagga tekakorna med en kniv eller gaffel.

13. Grädda tekakorna mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

14. Låt tekakorna svalna under handduk på ett galler.

20130405-195744.jpg

20130405-195807.jpg