För en tid sedan frågade Tant Augustas tekopp om jag hade något recept på frallor med linfrön. Det resulterade i att jag bakade och skrev om saftiga frallor med linfrö.

Sedan har jag vidareutvecklat receptet lite. De här frallorna blev så goda att jag nästan övervägde att inte baka något annat bröd framöver.

Underbara frallor med keso

3 dl fiberhavregryn
3 dl vatten
50 g smör
1 paket jäst
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 rivna morötter
1 dl linfrön
1 dl keso
2 msk honung
Ca 16 dl vetemjöl

1 ägg

1. Häll havregrynen i en bunke.

2. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen.

3. Dela smöret i bitar och häll i bunken. Rör om så att smöret smälter.

4. Smula ner jästen i bunken när blandningen blivit fingervarm. Rör om.

5. Tillsätt linfrön, honung, mjölk, salt, keso och de rivna morötterna.

6. Häll i vetemjöl till dess degen blir smidig och släpper bunken.

7. Låt degen jäsa under handduk i ca 40 minuter.

8. Ta upp degen på bordet och knåda den. Dela degen i fyra delar, och forma dem till långa korvar. Skär korvarna i bitar av önskad storlek och rulla dem till runda frallor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper

9. Låt frallorna jäsa under handduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla frallorna med ett uppvispat ägg.

11. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

12. Låt frallorna svalna på ett galler. Lägg gärna en handduk över frallorna.

Gör laktosfritt genom att byta ut mjölken mot laktosfri mjölk eller vatten, samt använda laktosfritt matfett.

20130401-211735.jpg