Jag tycker mycket om Austens böcker, och har nyligen läst hennes roman Northanger Abbey.

Boken utspelar sig i England, och vi får följa 17-åriga Catherine Morland som lämnat föräldrarnas trygga hem för äventyr i Bath, och sedan vid det ombyggda klostret Northanger Abbey.

Jag får känslan av att Austen hade väldigt roligt när hon skrev boken. Hon sätter tonen redan på första sidan där hon utifrån ett metaperspektiv berättar om “romanhjältinnans” förtjänster och brister. Att få höra författarens egen röst i berättelsen tillhör bokens absoluta höjdpunkter, och jag hade gärna sett ännu mer av det. Författaren kommer med kommentarer om sin huvudperson, läsning och om hur en roman förväntas vara.

Huvudpersonen Catherine är en sympatisk person, om än naiv och med en väl livlig fantasi. Den sistnämnda egenskapen försätter henne i så dråpliga situationer på det gamle klostret att jag skrattar högt.

Austen är en mästare på personporträtt, och Northanger Abbey lever verkligen upp till förväntningarna på den fronten. Några av karaktärerna väcker min sympati, medan andra får min fulla avsky.

Andra som skrivit om boken: Matildas läshörna och How hollow heart and full.

Boken kan beställas från Adlibris och Bokus.

Gillar du Jane Austen? Då kan jag varm rekommendera Fiktiviteters Austendag den 30/3. Förvänta er många intressanta och läsvärda inlägg

20130324-082118.jpg