För en tid sedan lagade jag avocadosoppa med chilihet lax, en maträtt som ingen i familjen blev särskilt förtjust i. Det var dock inget fel på den chiliheta laxen, den var tvärt om väldigt god! Här fick laxen återuppstå, men med potatismos som sällskap. Kan avslöja att bytet av sällskap blev mycket lyckat, och den här rätten rekommenderas varmt.

Börja med potatisen då den tar längst tid. Jag beräknar 2 potatisar/barn, och ca 4 potatisar/vuxen. Känns det onödigt med ett potatismosrecept? Bara att hoppa lite längre ner på sidan i så fall.

Jag beräknar 1/2 portionsbit lax/barn, och 1 portionsbit/vuxen.

Potatismos

Potatis
Mjölk
Smör eller liknande
Salt
Svart- eller vitpeppar

1. Låt vattnet koka upp i en kastrull, och skala potatisen under tiden.

2. Koka potatisen tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet.

3. Mosa potatisen med hjälp av en potatisstöt, stavmixer eller liknande. (Jag föredrar det förstnämnda redskapet.)

4. Tillsätt mjölken under omrörning. Häll i mjölk till moset fått en konsistens som du är nöjd med.

5. Tillsätt en klick smör, samt salt och peppar och rör om.

Chililax

Laxfiléer i portionsbitar
Olja
Salt
Chiliflakes

1. Häll olja i en stekpanna och låt pannan bli varm.

2. Salta laxbitarna och lägg dem i pannan.

3. Stek på medelstak värme, ca 3-5 minuter per sida.

4. Krydda på chiliflakes.

Servera med grönsaker. Vi hade pizzasallad, samt kokta morötter och kokt vitkål.

Rätten är glutenfri, och fisken är även laktosfri. Gör moset laktosfritt genom att använda laktosfri mjölk och laktosfritt smör.

20130317-071740.jpg