Mars månads utmaning från Tea var att baka muffins, vilket kändes väldigt roligt.

Den här gången var det äldsta filuren som inspirerade mig. Hen gillar citron och hemkokt hallonsylt, vilket resulterade att jag bakade i krämiga citronmuffins med hallonglasyr. Jag använde saften av 1/2 citron, men tyckte att citronsmaken blev för svag och skriver därför 1 citron i receptet. Glasyren stelnar inte helt, utan förblir lite lös vilket ger en mjuk och fin känsla.

Citronmuffins

2 ägg
2 dl socker
100g smör
1/2 dl mjölk
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Saften från 1 citron

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Ställ i upp muffinsformar på en plåt. Hur många som behövs beror på formarnas storlek, men utgå exempelvis från 20 st.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Häll ner i bunken.

5. Rör ner vaniljsocker, bakpulver och citron.

6. Häll smeten i formarna.

7. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

8. Låt muffinsen svalna på galler.

Hallonglasyr

Ca 1/2 dl hallonsylt, gärna hemgjord
Ca 0,75 dl florsocker

1. Rör ner florsocker i sylten. Hur mycket socker som behövs beror på hur lös sylten var från början.

2. Bred glasyren på muffinsen när de svalnat.

3. Låt stå och stela en liten stund.

För laktosfritt: använd laktosfri mjölk eller vatten. Välj matfett utan laktos. En del med laktosintolerans klarar smör.

20130310-202135.jpg

Advertisements