Den här maträtten är väldigt uppskattad i mitt hem, till exempel som fredagsmiddag. Rotfrukterna behöver 30-45 minuter i ugnen, medan lövbiffen går rasande snabbt att steka. Det kan vara en bra plan att börja med lövbiffen när rotfrukterna tagits ur ugnen.

Servera gärna med en grönsallad.

Det går naturligtvis bra att ta andra rotfrukter, eller att ända proportionerna.

Receptet är beräknat för ca 4 personer.

Rotfrukter i ugn

4 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 msk olja
Salt
Timjan
(Honung)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatis, morötter, palsternackor, sötpotatis, palsternackor, gul lök och vitlök.
3. Dela i bitar. Den gula löken brukar jag skära i stora klyftor, och vitlöksklyftorna brukar jag skära i halvor.
4. Ringla över oljan samt strö över salt och timjan.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30-45 minuter.
6. Ringla ev över lite flytande honung.

Stekt lövbiff

8 skivor lövbiff
Salt
Paprikapulver
Vitpeppar
Olja

1. Ta fram lövbiffen från kylen en liten stund innan den ska stekas så den hinner få rumstemperatur.
2. Häll liten olja i stekpannan och låt pannan bli ordentligt varm.
3. Krydda lövbiffarna med salt, paprikapulver och peppar.
4. Stek lövbiffarna hastigt på båda sidorna.

Rätten är fri från gluten och laktos.

20130309-131321.jpg

20130309-131525.jpg

Advertisements