Jag läser Lina Wolffs debutroman och får förmånen att kliva in i ett litterärt landskap så intensivt att jag sinnligt upplever doften, hettan och smakerna i huvudpersonens Spanien.

Jag blir alldeles förtrollad av läsandet och kommer flera gånger på mig själv med att fundera på översättningen. Så mycket Spanien är boken att jag glömmer bort att den skrivits på svenska av en svensk författare.

Handlingens huvudperson är den unga kvinnan Araceli som bor med sin mamma i en liten lägenhet. När novellförfattaren Alba Cambo flyttar in i lägenheten nedanför blir både Araceli och hennes mor mycket nyfikna på vad det är för en kvinna egentligen. Vi möter också andra personer som finns i Aracelis närhet, och romanen påminner bitvis om en novellsamling, men utan att någonsin bli spretig.

Språket är vackert och växlar mellan subtilt och konkret. Möjligen finns det någon mening vars grammatik inte är på min sida. Men vad gör det! Bret Easton Ellis och de andra hundarna är en fantastisk bok som jag kommer bära med mig länge.

Det är den sortens bok som egentligen bara motvilligt låter sig reduceras till beskrivning, analys och omdöme, vars väsen knappt går att […]. Som man bara vill sätta i händerna på folk och säga: se här, läs själv, upplev.

Eva Johansson i Svenska Dagbladet

Andra som har skrivit om boken: Bokhora och Kreagrafen.

Boken finns att beställa från Adlibris .

20130304-164447.jpg