Det är sällan jag läser biografier, men med tanke på hur bra Och i Wienerwald står träden kvar borde jag nog göra det oftare. Åsbrink låter oss lära känna Otto Ullmann som föddes i Wien på 20-talet. Hans föräldrar var judar, men det var inget som hade någon betydelse förrän Hitler kom till makten. Då ändrades allt.

De försämrade villkoren för Österrikes judar fick Ottos föräldrar att skicka sin då 12-åriga son till Sverige i väntan på att de själva ska kunna emigrera. Läsaren får lära känna Otto genom de många brev hans föräldrar skrev till honom under de första åren han vistades i Sverige. Breven förmedlar en kärlek så stark att det knyter sig i hjärtat på mig.

Åsbrink varvar berättelsen om Otto med fakta om nazismen, förintelsen och Sveriges hållning (eller hållningslöshet) under andra världskriget. Fakta presenteras även om Svenska Israelsmissionens arbete, och de uppgifterna var helt nya för mig. Just det här att vara biografiska uppgifter om Otto Ullmanns liv med fakta om kriget är det jag gillar allra bäst med boken. Åsbrink visar att krig inte bara är siffror på ett papper, utan något som helt kan ändra, eller släcka, den enskildas liv. Och i Wienerwald står träden kvar vann Augustpriset för bästa fackbok 2011, vilket visar att juryn gjorde ett förstklassigt val det året.

Och i Wienerwald står träden kvar var en bok som berörde mig djupt. Jag led med Otto och hans föräldrar som inte kunde träffas, och jag kände skam över att vara människa när jag åter fick berättat om de grymheter som nazisterna gjorde mot den judiska befolkningen. Boken väckte också en del motstridiga känslor, som när Åsbrink kritiserar Svenska Israelsmissionens arbete. Säkert gjorde de en mängd fel, och de hade inte alltid det rätta syftet, men de ville hjälpa, och det gjorde den också. Det känns lite orättvist att gå så hårt åt mot de som faktiskt gjorde något, även om viljan att hjälpa såklart inte rättfärdigar vad som helst.

Genom en rad omständigheter blir Otto Ullmann god vän med Ingvar Kamprad, och Åsbrink tvekar inte det minsta när det gäller att ställa herr IKEA till svars för hans nazistsympatier.

Boken har ett oerhört vackert språk som flyter fram likt en livlig fjällbäck. Jag har nog aldrig kommit i kontakt med en så poetisk fackbok tidigare.

Andra som skrivit om boken: Enligt O, Kristinas bokblogg, Mimmimaries böcker.

Boken finns att beställa från Adlibris och Bokus, men själv avnjöt jag den som ljudbok.

20130228-225125.jpg