Liberty star är en lättläst ungdomsbok om frihet av Hans Nordström. Huvudpersonen Adam Siegel har på egen hand rustar upp en båt för att kunna rå sig själv och leva ute på havet. När han kommer hem till Sverige efter en lång resa vill Kronofogden ta båten, hans allt, ifrån honom då de menar att båtens värde inte angetts korrekt på deklarationen.

Boken handlar också om tonåringen Manuel som hotas av utvisning från Sverige, om om Adams flickvän som flytt från det då kommunistiska Polen. Personernas vägar korsas, och tillsammans tar de upp kampen mot byråkratin. Under resans gång råkar de också på diverse typer från den undre världen.

Boken är tunn, både sett till antalet sidor och till innehåll. Jag hade velat veta mer om personernas bakgrund och känslor, men gärna lite mindre om båtar och helikoptrar. Det jag tycker allra bäst om med boken är dess liberala budskap. Det är fel att utvisas till ett land där man riskerar tortyr, och det är fel att inte få behålla en båt eftersom den blivit för fin.

Liberty star blev årets andra lästa hyllvärmare, och årets första ungdomsbok. (Att läsa fler ungdomsböcker är ett av mina mål under 2013).

Liberty star är utgiven av Bonnier Carlsen (tidigare Bonnier juniorförlag) med tillhandahålls inte i nuläget. Annonser med begagnade exemplar till försäljning har publicerats på Tradera och på Bokbörsen.