Jag har precis lyssnat klart på Niceville av Kathryn Stockett, och det var en minst sagt gripande historia.

Boken handlar om två svarta hembiträden och en vit ung kvinna i Missisippi under 60-talet. Personerna lever i en tid där svarta och vita är segregerade. För den som vill bryta barriärerna mellan grupperna är hemska konsekvenser att vänta.

Historien berättas omväxlande av de tre huvudpersonerna Aibileen. Minny och Skeeter vilket för historien framåt på ett effektivt sätt, samtidigt som det fördjupar porträtten av de tre kvinnorna.

Niceville är en skönlitterär bok, men det hindrar inte att jag lär mig mycket om situationen för människor i USA under sextiotalet. Jag hade inte grepp om att samhället var så segregerat som det var. Att svarta inte fick gå på samma toaletter som vita, och att misstänksamheten mellan grupperna var så stor.

De tre huvudpersonerna bestämmer sig för att berätta om de svarta hembiträdernas arbetssituation. Hur de behandlas av sina vita arbetsgivare, avsaknaden av anställningstrygghet och den minimala lönen. Beslutet att berätta får flera svåra konsekvenser för de inblandade, men ger även positiva förändringar i deras liv.

Niceville är en varm historia som lyfter fram betydelsen av mod, vänskap och av att följa sin egen övertygelse.

Andra som skrivit om boken: Bokbrus, Camillas boklåda, Feministbiblioteket.

20130119-232737.jpg