Varje månad ordnar Tea utmaningen månadens sötsak.Den här månaden var det mjuka kakor och eftersom jag fortfarande har julkänslor fick det bli en mjuk pepparkaka med frost och lingon. Jag tyckte lingonen tillförde en trevligt syrlig smak, och de lyste dessutom upp kakan med sin vackra färg.

När jag bakade så räckte inte frosten till, så i receptet här nedan har jag ökat på mängden.

Jag köpte ett paket med 225 g. lingon, och de som inte användes till kakan kokade jag lite sylt på.

Mjuk pepparkaka

3 ägg
3 dl socker
75 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
1 msk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk nejlika

1. Sätt ugnen på 75 grader och lägg bakplåtspapper i en långpanna.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Häll ner blandningen i bunken.

4. Tillsätt övriga ingredienser och vänd ner dem i smeten.

5. Bred ut smeten till ett jämt lager i långpannan.

6. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Frosten

300 g Philadelphiaost eller liknande. Ej light.
3 dl florsocker
75 g smör
3 tsk vaniljsocket

1. Låt smöret bli rumsvarmt.

2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn smet.

3. Vänta tills kakan svalnat, och bred sedan på frosten.

4. Dela kakan i bitar.

5. Strö över lingonen när kakan ska serveras.

20130113-213649.jpg