Ibland får jag känslan att den här boken borde jag tyckte om, men så når vi inte riktigt varandra. Efter att ha lyssnat på Förnuft och känsla och läst och läst Emma hade jag höga förväntningar på Övertalning, men den här gången nådde inte jag och Austen varandra på samma sätt som tidigare.

Boken handlar om Anne Elliot som bor med sin far och syster på en gods i England. När faderns ekonomi försämras behöver han hyra ut godset, vilket ger Anne möjlighet till frigörelse och modet att stå för sina känslor.

Övertalning är Austens sista fullbordade verk, och anses vara hennes mest mogna roman. Visst är det en bok som jag njöt av att läsa. Austen förlöjligar några av karaktärerna på ett lysande sätt, och hon låter bokens huvudperson mogna till en beundransvärd kvinna. Kanske behöver boken en genomläsning till för att få mig med ordentligt. Den här gången hann jag inte riktigt lära känna karaktärerna så som jag hade velat. Kanske hade boken vunnit på att läsas i originalspråk, eftersom en och annan mening bär en doft av dålig översättning.

Andra som skrivit om Övertalning: Dagens bok.

20130112-211855.jpg