En av mina planer inför 2013 var att familjens grönsaksintag skulle öka. Tomater är väl inte riktigt den grönsak jag skulle rekommendera i januari eftersom de tappat så mycket smak då, men nu låg det i alla fall en liten samling vinterbleka tomater i mitt kylskåp och såg ut att vänta på bättre tider. Istället för att serveras i befintligt skick fick de hoppa in i ugnen en stund, vilket verkligen förbättrade smaken.

Varma tomater med ost

Tomater
Hård ost, till exempel herrgård.
Oregano
Salt

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Dela tomaterna i klyftor och lägg i en smord ugnsfast form.

3. Strö på salt och oregano efter tycke och smak.

4. Hyvla osten och lägg en skiva på varje tomatklyfta.

5. Tillaga mitt i ugnen i 5-10 minuter.

Istället för oregano kan till exempel italiensk salladskrydda användas. För att få en kraftigare smak kan lagrad ost användas. Jag tror även det kan vara gott att strö lite flingsalt över tomaterna.

Rätten är fri från gluten. Hård ost bör tolereras av personer med laktosintolerans.

20130110-192425.jpg