Så här i mörkaste vintern kan det vara mer än behövligt att påminna sig om att sommaren faktiskt kommer.

Ett lätt, gott och snabbt sätt att få den där sköna förnimmelsen av sommar är att koka sig en burk jordgubbsylt. För mig är jordgubbar sommarkänsla med stort S.

I den allra bästa av romantiska världar hade jag tinat upp jordgubbar som jag själv plockat på min egen tomt. Men eftersom min tillvaro är mycket angenäm, om än långt ifrån perfekt, gjordes sylten på djupfrysta bär från affärens frysdisk.

Jag räknade med snabb åtgång på sylten, och använde bara vanligt socker. Den nykokta jordgubbssylten serverades med vispad grädde till små goda plättar.

Jordgubbssylt

1 kg jordgubbar
ca 3 dl socker

1. Lägg jordgubbarna i en kastrull och låt koka upp.

2. Tillsätt sockret.

3. Koka tills sylten fått önskad konsistens.

4. Låt svalna, och häll sedan upp sylten i burkar.

20130104-143439.jpg