Att storleken skulle sakna betydelse är långt ifrån sant, men det behöver inte vara den största som är bäst. “Less is more” gäller på flera fronter. Exempelvis är plättar godare än sitt större syskon pannkakan. Det är någonting med själva litenheten som tilltalar. Det känns lite lyxigare och gulligare. Bakbokmat-familjen äger en stadig plättlagg i gjutjärn, men jag drömmer om att även ha ett litet, litet plättlagg så att “less can be even more”. Skulle gärna bjuda barnen och deras dockor på plättkalas med små, små plättisar. Receptet här nedan är beräknat för en person.

Smet till plättar/pannkakor

1dl vetemjöl
2dl mjölk
1 ägg
1 liten nypa salt
Matfett att steka i

1. Häll mjölet och halva mängden mjölk i en bunke, och vispa till smeten blir utan klumpar.

2. Tillsätt resten av mjölken, ägget och saltet. Vispa till en jämn smet

3. Smeten går att använda direkt, men blir som bäst om den får stå till sig en stund i kylskåpet.

4. Värm upp plättlagget/stekpannan och ha i lite matfett. Jag brukar sedan fylla på med mer fett mellan varannan pannkaka/omgång plättar.

5. Grädda på båda sidor. Plättarna/pannkakan brukar vara redo att vända när ingen flytande smet ses på ovansidan.

Om du känner en stor längtan efter matematik så är plättsmetens matematiska formel Xdl mjöl+2Xdl mjölk+X st ägg+X st nypa salt, där X är önskat antal portioner.

Det finns mycket gott som kan serverad till plättarna. Favoriten från min uppväxt är farmors hemkokta blåbärssylt och grädda (gärna ovispad). Mitt äldsta barn föredrar socker och kanel på sina plättisar. Andra serveringsförslag är: valfri sylt och glass eller vispad grädde skivad banan
lönnsirap
sylt och gräddfil
färska bär och glass eller grädde
Den finns absolut en gräns när det gäller tillbehören, och den sätts av fantasin, Vad serverar du helst till plättarn?

20121215-060733.jpg