Jag tycker verkligen om att baka bröd. Älskar att degen får ta tid på sig, och att få arbeta den med händerna.., åh det är rena terapin för mig.

Den här morgonen vankades det små goda grahamsfrallor i Bakbokmats sjuttiotalskök. Trots att de innehåller lite grövre mjöl så uppskattas de av barnen. Tror jag har sirapen att tacka för det.

Grahamsfrallor

1 paket jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl sirap, gärna mörk
4 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll i saltet. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37 grader). Häll lite av degspadet i bunken, och blanda så jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet och sirapen. Blanda först i grahsmnsmjölet, och tillsätt sedan så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper bunken.

Låt jäsa under handduk ca 40 minuter.

Ta upp degen ur bunken och knåda den med händerna. Tillsätt mer vetemjöl om den känns för kladdig. Dela degen i fyra delar som rullas ut till långa korvar. Skär korvarna i bitar av önskad storlek och rulla dem till runda frallor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under handduk ca 30 minuter. Efter jäsningen kan frallorna penslas med ett uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler under handduk.

Ät och njut!

Gör laktosfritt genom att använda laktosfri mjölk eller vatten, samt laktosfritt matfett.

20121208-200458.jpg