Gillar du återvinning eller saffran? Kanske rent utan båda två! Då är det här inlägget alldeles särskilt skrivet för dig. Det var nämligen min kärlek till saffran och återvinning som inspirerade till årets adventsmiddag.

Förrätten bestod av små köttfärsfyllda piroger som gjordes av ett överblivet baket smördeg, och köttfärsen som blivit kvar från fredagens (smått obligatoriska) tacos. Jag serverade pirogerna med sallad som fått en skvätt balsamvinäger.

Återvunna piroger
1. Låt smördegen tina.
2. Skär smördegen i önskat stora kvadrater.
3. Lägg köttfärs i mitten.
4. Vik ihop smördegen diagonalt och tryck ihop längs kanterna med en gaffel.
5. Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg.
6. Grädda ca 10 minuter i 200 grader.

Till huvudrätt serverades en varm fisksoppa med den ljuvliga kryddan saffran. Receptet bör räcka till ca 6 portioner.

Fisksoppa med saffran
1 kuvert saffran
1 burk krossade tomater
Purjolök
1 buljongtärning ( gärna fiskbuljong)
1-2 burkar musslor
Ca 600 g fisk. T ex lax och torsk.
1 klyfta vitlök
Räkor efter behag

1. Skär önskad mängd purjolök i små bitar och bryn den i lite olja eller annat matfett.
2. Häll över tomaterna och späd med vatten eller spadet från musslorna.
3. Tillsätt morötterna efter att de skalats och skurits i små bitar. Låt koka några minuter.
4. Tillsätt saffran, buljongtärningen, pressad vitlök och fisken. Fisken ska vara delad i små kuber. Låt soppan sjuda till dess fisken är färdig. Hur lång tid det tar beror på bitarnas storlek, men räkna med ca 10 minuter.
5. Tillsätt musslorna och låt dem bli varma.
6. Tillsätt räkorna. Servera gärna soppan med en klick crème fraîche.

Soppan är glutenfri. Gör rätten laktosfri genom att använda olja eller annat laktosfritt matfett, samt laktosfri crème fraîche.

Om du inte tycker om vitlök, så hoppa över den. Själv råkade jag helt enkelt glömma bort att ha i den. Och skulle du råka ha lite vitt vin i kylen är det säkert gott att ha i soppan. Kan också erkänna att jag glömde pensla pirogerna.

Låt fantasin flöda! Lägg till, dra i från och återvinn gärna något som blivit kvar i kyl eller frys.

20121203-221547.jpg

20121203-221617.jpg