Stekt fläskkotlett passar såväl till vardag som till fest. För att få kotletten riktigt saftig och lagom mör finns det några små knep:

Låt kotletterna ligga i rumstemperatur en liten stund innan de steks.

Värm upp stekpannan ordentligt, och lägg sedan i kotletterna. Täck helst inte mer än 2/3 av pannan, för då kan värmen bli för låg.

I möjligaste mån ska kotletterna bara vändas en gång eftersom mycket av köttsaften rinner ut vid vändningen.

Kotletten är färdig när det sipprar ut klar köttsaft på ovansidan.

Skär inte bort ben och fett förrän efter tillagningen.

Fläskkotlett varieras enkelt genom valet av sås, men kan ju också varieras genom exempelvis kryddningen. I receptet nedan har har citron använts för att få en saftig kotlett med friskt syrlig smak.

Fläskkotlett med citron

Riv skalet från en citron, och pressa sedan ut saften.

Krydda kotletterna med salt och peppar. Värm upp en stekpanna med matfett i och lägg i kotletterna. Mot slutet av tillagningen hälls först citronsaften och sedan citronsaften över kotletterna.

Servera med exempelvis ris eller potatis och en grönsallad.

Rätten är glutenfri. Gör laktosfri genom att använda laktosfritt matfett.

20121122-095517.jpg